S čudovitim poklonom umetniku smo vstopili v Lokarjevo leto

datum: 17.05.2012

kategorija: Splošne novice

Prav na 120-letnico rojstva Danila Lokarja, 9. maja zvečer, je potekalo eno od osrednjih slavij v Lokarjevem letu, ki so se ga udeležili tudi Lokarjevi sorodniki. Čudovit poklon umetniku je režiser Peter Avbar pripravil s šolarji in mladinskim zborom iz OŠ Danila Lokarja ter člani Društva Javorov hudič, imeniten slavnostni govor je prispevala raziskovalka Lokarjevega življenja, Ivana Slamič. Že pred slovesnostjo pa je vrata na široko odprla tudi Lokarjeva hiša – prvo razstavo v novi galeriji so pripravili šolarji.

Utrinek iz osrednje slovesnosti v Lokarjevem letu , 9. maj 2012»Jezik je dom; dom je jezik,« je Lokarjev citat, ki je naslavljal slovesnost, naslavlja pa tudi Lokarjevo leto, znotraj katerega se nam obeta še mnogo zanimivih dogodkov.
Podoba dečka, zdravnika in pisatelja je bila na slovesnosti prikazana skozi dvoje pisateljevih del – otroško povest Srnjaček in zgodbo Sodni dan na vasi – za zbirko novel s tem naslovom je Lokar prejel Prešernovo nagrado. Skozi ta dva okvira literarnih umetnin se je odvila zgodba pisatelja, ki se je sprehajal skozi odrsko dogajanje, odgovarjal na radovedna vprašanja otrok iz njegovega časa, žaloval nad grozotami vojne, … Glasbeno opremo, ki je sinočnji zgodbi dala močan pečat, je prispeval Mladinski zbor OŠ Danila Lokarja pod vodstvom Marinke Šuštar.
Dogodek je s svojim obiskom ob županu Marjanu Poljšaku počastilo mnogo pomembnih domačih osebnosti, še posebej pa smo bili veseli Lokarjevih sorodnikov, tudi novinarja Jurija Gustinčiča.
OŠ Danila Lokarja, ki na pisateljev rojstni dan praznuje svoj Dan šole, je tokrat praznovanje okronala z izdajo ponatisa povesti Srnjaček, ki so jo ilustrirali učenci šole. Ob slovesnosti je izšla tudi posebna spominska znamka ter so natisnjene posebne ovojnice.
Do konca letošnjega leta se nam obeta še mnogo različnih kulturnih, družabnih in strokovnih dogodkov, ki bodo oživljali spomin na Danila Lokarja. V Lavričevi knjižnici bo že 22. maja prvo v nizu strokovnih srečanj o Danilu Lokarju. Prav tam, pa tudi v Pilonovi galeriji v Ajdovščini, pa si lahko ogledate zanimive dokumentarne razstave o pomembnem ajdovskem pisatelju, Prešernovem nagrajencu.

Tu si lahko v celoti preberete praznični govor Ivane Slamič.