Prva razstava v Lokarjevi galeriji

datum: 17.05.2012

kategorija: Splošne novice

Na Prešernovi ulici v Ajdovščini, v umetniškem središču mesta, so v sredo, 9. maja 2012, prav na dan 120. obletnice rojstva Danila Lokarja, v novoustanovljeni galeriji odprli prvo likovno razstavo.

Prva razstava v Lokarjevi galeriji Galerija, ki deluje pod okriljem Društva likovnih umetnikov Severne Primorske (DLUSP), se sicer pripravlja na osrednje odprtje v letošnjem septembru, ko nameravajo zaključiti prenovo celotne stavbe, ki je bila Lokarjev dom več kot pol stoletja. Na slednjo namreč čaka še zgornje nadstropje, ki bo ponujalo atelje in stanovanje, namenjeno bivanju umetnikov med likovnimi kolonijami in srečanji, hranilo pa bo tudi Lokarjevo knjižnico.

Razstava, ki zajema obdobje vse od leta 1969 pa do danes, predstavlja dela nekdanjih in sedanjih učenk in učencev OŠ Danila Lokarja, ki so skozi leta nastajala pod likovno taktirko likovnih pedagoginj in pedagogov, učiteljev likovnega pouka: Iva Kovača, Danila Jejčiča, Danice Podobnik, Silvestra Fakuča, Vladimirja Bačiča, Nataše Rupnik in Anuše Blažko. Slednji sta pripravili tudi izbor za razstavo.
Prostore spodnjega nadstropja nove galerije, množično obiskane na sredinem odprtju, so tako obeležili s prvim likovnim dogodkom, ki mu bodo v kratkem sledili drugi.  Odprtja, ki so ga pospremili glasbeni vložki v izvedbi učenk in učencev osnovne šole, sta se udeležila tudi Miha Lokar in Špela Kern, pranečak in pranečakinja dr. Lokarja, v imenu ajdovskega župana pa je bila prisotna tudi Katarina Ambrožič. Ob razstavi je izšla tudi zgibanka.

TC