Odlomek iz pisma Vena Pilona Danilu Lokarju

Paris, Velika Noč 1959

Dragi Danilo!          

Tvoj »Sodni dan na vasi« mi je bil veliko razodetje  v Parizu. S »Podobo dečka« si iz Gorice napravil ogromen skok pod Čaven in na Ustje.        

Knjiga me je spremljala v podzemnem metru,v avtobusu, v kavarni, dokler je nisem do dna izčrpal. Strani, na katerih sem srečal znane domače kraje in obraze sem po večkrat prebral. Da pokažem ženi in sinu tvojo besedo, sem po svoji skromni moči prevedel odlomek tvoje proze (poezija mi gre mnogo laže!), kakor razvidiš iz priloženih listov. Težko je prenesti na tuj jezik slog, ki so ga po tolikih letih truda izklesal z domačo primorsko govorico in jo po svoje, po Danilovo, vozljal v stavke.        

In, v dobro ti štejem, da si se tako človeško poglobil tudi v tuje značaje, ki bi morali biti, po konvencijonalnem pojmovanju, samo negativni, črno obrobljeni.        

Menda se spomniš, da sem ti pred leti priporočal literarno obdelati tvojega strica notarja: snov je še živa in vredna svoje knjige.        

Prepričan sem, da boš znal svoje črtice in zapiske razviti in zgraditi v veliko povest primorskega življenja okrog dveh vojn. …