Lokarjeva dela

Iz pisem Danila Lokarja Venu Pilonu
»… Ali bi hotel, ko prideš, prinesti enega ali drugega avtorja t.i. nouveau roman: Robbe Grillet, Butor, morda Claude Simon (ali Nathalie Sarraute), vendar le nekaj takšnega, kar Ti dobri poznavalci kot značilno priporočijo. Če tega ni, pa nič.« (Lokarjevo pismo Venu Pilonu 14. 1. 68)
preberi zapis v celoti....
Pismo Božidarju Jakcu
Tako Ti tedaj pošiljam še ostali dve novelici, ki bi tvorili s prvo. Sodnjim dnem nekako celoto in enoto. Ne vem, kako bodo sprejete, a če bodo, bi ostale v tej vrsti, kot sem jih poslal in bi tvorile drobno knjižico. Naslov bi nosila prva Sodnji dan na vasi, vrstni red bi bil nato Pesterna, Brata. Vsekakor mi sporoči, kako se bo stvar razvila. Lahko pišeš kar po pošti, vidim, da prihajajo pisma iz Ljubljane dosti redno....
preberi zapis v celoti....
Dnevniki Danila Lokarja
V Lokarjevi zapuščini, ki jo hrani NUK, so dnevniki od 1955-66 (5) in od 1966-80 (6). Mnogi so potopisni. V zapuščini, ki je ostala v Ajdovščini, v Lokarjevi hiši Prešernova ulica 15, in jo hrani nečak Miha Lokar, je ohranjenih 13 ta hip dostopnih dnevnikov. Lokarjeva knjižnica bo urejena šele jeseni 2012, in sicer v Lokarjevi hiši. Vse njegove knjige so spravljene v več kot 60 škatlah (velikost 70 x 40 x 40 cm). V njih bomo prav gotovo odkrili še mnoge dnevniške zapise, listke, najrazličnejših vrst in oblik, saj je Lokar pisal na vse, kar je bilo papir in kar je imel pri roki.
preberi zapis v celoti....
Iz Lokarjevih dnevnikov
Nakup opreme za ordinacijo, 1919 Trst, igla za transfuzijo , zrcalo 42 : 68 , čeber , Kelchglus … , Ko je Lokar zapis prečrtal, je pomenilo: UREJENO!
preberi zapis v celoti....
Misli o lastnem delu
Kajetan Kovič je s svojim zapisom: »V otrokovi duševnosti se odpira življenje kot velik čudež in velika lepota.« točno zadel Lokarjev pisateljski namen ter s povedjo »V 'Podobi dečka' je namreč zelo malo tradicije v slabem pomenu besede, nasprotno; iz knjige diha nekaj svežega in razburljivo privlačnega.«
preberi zapis v celoti....
Zadnji znani vpis v dnevnik: 24.9.87
Naša kredenca z mizo in velikim zrcalom vred v Ajdovščini je bila priča vsega našega življenja, ki sem ga preživel s svojimi starši, očetom in materjo. Če bom naštel vrsto spominov, bom obudil prav to življenje. Nekaj let pred smrtjo (ca 1906) je slonel na njenem marmorju s hrbtom stric Janez iz Mirna, ko nas je nepričakovano obiskal neko nedeljo.
preberi zapis v celoti....
Odlomki iz Lokarjevih del
Šestindvajsetega leta je kuharica pri karabinjerjih v trgu prinesla v trgovino, kjer je kupovala jestvine, novico, kakor jo je bila pa ujela. »Marešal,« je rekla, pravi: Letos nam ne bo treba kupovati za zimo drv, letos bomo imeli drugega goriva zadosti. Zaplenili bomo Lavričevo javno knjižnico in kuriva bo odveč. Knjige so vse slovenske.
preberi zapis v celoti....