O Danilu Lokarju

Življenjske postaje Dr. Danila Lokarja
9. 5. 1892 – rojen v Ajdovščini kot najstarejši od šestih otrok očetu Antonu Lokarju, trgovcu in strojarju, in Mariji, rojeni Hmelak iz Lokavca, hčeri uspešnega lesnega trgovca Franca Hmelaka. Za njim so rojeni še Vladimir (Mirko), Anica (avtorica knjige spominov Od Anice do Ane Antonovne, Ljubljana 2002), Marijan, Anton (umrl 1923 v Firencah pri vojakih), Igor (umrl 1944).
preberi zapis v celoti....
Zgodba umetnika Danila Lokarja
Lokarjeva življenjska zgodba je po letu 1930 ZGODBA UMETNIKA DANILA LOKARJA, ki mora biti zdravnik, saj je treba jesti, spati, biti pokrit, pravi sam. Odhaja v Ljubljano, ki je bila pred drugo vojno v drugi državi. V Ljubljani išče – in jih najde – stike s kulturniki. Z Josipom Vidmarjem, zelo rad obiskuje Gradnika, srečuje brata Ferda in Juša Kozaka, hodi v gledališče, na razstave. Išče, česar v domačem ajdovskem okolju ni. Kupuje knjige. V Ljubljani tudi razprave o jeziku in jezikoslovne priročnike. Da bi vedel, kaj se dogaja z materinščino.
preberi zapis v celoti....
Lokar in njegovi prijatelji
Lokar je zapisal, da ni imel prijateljev, a se je sam popravil. Njegov edini prijatelj je bil Bruno Bianchi (Silvan) in najbrž bi se spet popravil: Adolf Ivančič, slavist, sostanovalec na Dunaju v študentskem domu, Lokarjevo nasprotje, ob katerem je Lokar lahko ves čas razmišljal o sebi. Ajdovski prijatelji: Nino Batagelj, Ivan Lulik, pravnik in pesnik. Lokar je hotel, da bi po drugi vojni izšle njegove pesmi, a so se na njegovo in Gradnikovo grozo izgubile v koših za papir slovenskih založb. Izgubljene za vedno.
preberi zapis v celoti....
Danilo Lokar in Pilonova zbirka
»Kar sem do tedaj naslikal dobrega, zlasti ajdovskih portretov, sem v celoti za majhen denar odstopil prijatelju Danilu, ker sem upal, da bo v skrbnih rokah«. Tako je v svoji avtobiografski knjigi Na robu opisal Veno Pilon svoj odhod v Pariz leta 1928, ko je poskušal v morju slikarjev pozabiti nase in se izgubiti v množici ... Pilonova dela, ki jih je hranil v svoji zbirki, ter tista, ki jih je lahko opazoval v prijateljevem ateljeju, opisuje Lokar kot »tesen posnetek življenja«, zajemajoč iz »resničnosti, ki nas obdaja«.
preberi zapis v celoti....